logo
This is Photoshop's version of Lorem Ipsum. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat
Latest Posts
+387648592568
[email protected]
Ακολουθήστε μας:
24310 73137
Top
 

Η Περιοχή μας

Ομορφιές του Νομού Τρικάλων

Αν έχετε αρκετές ημέρες στη διάθεσή σας, τότε μπορείτε να αφιερώσετε κάποιες σε κοντινές από τα Τρίκαλα αποδράσεις, προκειμένου να γυρίσετε λίγο περισσότερο τον πανέμορφο αυτό νομό.

Μετέωρα-Καλαμπάκα

Στα 25 χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων, μπορείτε να περάσετε μια βόλτα από την Καλαμπάκα και τα εντυπωσιακά Μετέωρα που υψώνονται έξω από αυτήν και να επισκεφτείτε, από τα 30 μοναστήρια που υπήρξαν ιστορικά, τα 7 που λειτουργούν σήμερα, τα οποία από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η Καλαμπάκα είναι ιστορική κωμόπολη του Νομού Τρικάλων, σε απόσταση 352 χιλιομέτρων από την Αθήνα και 237 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Είναι παγκοσμίως γνωστή για τα μοναστήρια που είναι χτισμένα στα βράχια των Μετεώρων, τα οποία προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Πάνω από την Καλαμπάκα υψώνονται οι βράχοι των Μετεώρων, ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεωλογικά φαινόμενα του κόσμου. Πρόκειται για γιγάντιους επιβλητικούς βράχους που φτάνουν τα 400 μέτρα ύψος. Η δημιουργία του τοπίου, αν και έχει απασχολήσει πολλούς Έλληνες και ξένους γεωλόγους, δεν έχει ακόμη ερμηνευθεί και ούτε υπάρχει κάποια παράδοση ή κάποιος αρχαίος μύθος που να αναφέρεται στην περιοχή. Σύμφωνα με μία άλλη θεωρία, και συγκεκριμένα αυτή του Γερμανού γεωλόγου Φίλιπσον, η δημιουργία των τεράστιων αυτών ογκόλιθων οφείλεται σ΄ ένα δελτοειδή κώνο από ποταμίσιους ογκόλιθους και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια χύνονταν σε θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη Θεσσαλία.

Οι γεωλογικές μεταβολές ανύψωσαν και αποσφήνωσαν το τμήμα αυτό όταν αποτραβήχτηκαν τα νερά στο Αιγαίο. Έτσι αργότερα κατά την τριτογενή περίοδοπου διαμορφώθηκαν οι αλπικές πτυχώσεις της οροσειράς της Πίνδου, αποκόπηκε αυτός ο κώνος από τη συμπαγή μορφή του δημιουργώντας επιμέρους μικρότερους, αυτοί που υφίστανται σήμερα, και ανάμεσά τους τη κοιλάδα του Πηνειού ποταμού. Η ονομασία “Μετέωρα” δόθηκε κατά τη νεότερη ιστορία,αφού δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς. Το όνομά τους οφείλεται στον Άγιο Αθανάσιο το Μετεωρίτη, ο οποίος ίδρυσε τη μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και ονόμασε έτσι τον “πλατύ λίθο”, στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344, ενώ εικάζεται ότι οι πρώτοι ασκητές εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κατά τον 12ο αιώνα.

Από τις ιστορικές μαρτυρίες διαπιστώνεται ότι στα Μετέωρα υπήρξαν συνολικά 30 μονές, οι περισσότερες από τις οποίες ιδρύθηκαν κατά το 14ο αιώνα. Με την έναρξη της Τουρκοκρατίας επήλθε μία κάμψη στα μοναστήρια των Μετεώρων, η οποία όμως αντιστράφηκε τον 15ο αιώνα με την ίδρυση της μονής της Αγίας Τριάδας. Η ακμή των Μετεώρων συντελείται κατά τον 16ο αιώνα, όπου ιδρύονται νέα μοναστήρια. Αποτέλεσαν καταφύγιο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και στις αρχές του 19ου αιώνα υπέστησαν λεηλασίες και καταστροφές από τα στρατεύματα του Αλή Πασά. Σήμερα έχουν απομείνει 6 συνολικά μοναστήρια στα Μετέωρα και δέχονται μεγάλο πλήθος προσκυνητών. Αυτά είναι: η Μονή Μεγάλου Μετεώρου, η Μονή Αγίας Τριάδος, η Μονή Ρουσάνου Μετεώρων, η Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, η Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων και η Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετεώρων. Στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν αναστηλωθεί και το 1989 ανακηρύχθηκαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Ελάτη-Περτούλι

Οδηγώντας 32 χιλιόμετρα έξω από τα Τρίκαλα, μπορείτε να επισκεφτείτε την Ελάτη, ένα ορεινό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά μέσα σε δάσος από έλατα, σε ύψος 920 μ., στο όρος Κερκέτιο

Η Ελάτη ή αλλιώς Τύρνα – το παλιό όνομα του χωριού μέχρι το 1955 – είναι χτισμένη σε 900μ. υψόμετρο και παρόλο που είναι περιτριγυρισμένη από τις κορυφές του Ψήλου, της Αρκουδότρυπας και του Κόκκινου Βράχου είναι προσβάσιμη όλες τις εποχές του έτους. Συνδυάζοντας τις σπάνιες ομορφιές της, τη φιλόξενη ατμόσφαιρα του χωριού με το άφθονο χιόνι το χειμώνα και το δροσερό και υγιεινό κλίμα το καλοκαίρι η Ελάτη αποτελεί ένα από τα πιο ανεπτυγμένα παραθεριστικά κέντρα της περιοχής.

Ανάμεσα στην Ελάτη και το Περτούλι υπάρχει το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, ένα υπέροχο τουριστικό Χιονοδρομικό Κέντρο που και μόνο λόγω της μικρής του απόστασης από τα χωριά της περιοχής αλλά και τα Τρίκαλα, συγκεντρώνει τα βλέμματα των φίλων του σκι.

Σε υψόμετρο 1.150μ. και απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Ελάτη συναντούμε το Περτούλι. Πρόκειται για ένα από τα πιο παλαιά χωριά της Θεσσαλίας, ιδανική αφετηρία εξορμήσεων και περιηγήσεων στις γύρω περιοχές. Χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά βουνού, με γραφικά πέτρινα σπίτια με κόκκινες ή πέτρινες στέγες, το χωριό ξεχωρίζει για την υπέροχη φύση και το ελατοδάσος του, το οποίο διακόπτεται από ειδυλλιακά ξέφωτα, γνωστά ως Περτουλιώτικα Λιβάδια. Το δάσος του Περτουλίου είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα στην Ελλάδα.

Ανηφορίζοντας σε υψόμετρο 1.140μ επόμενος σταθμός από το Περτούλι. αποτελεί το πυκνοκατοικημένο Νεραϊδοχώρι, παλιότερα γνωστό ως Βετερνίκ, όπου με τις κόκκινες στέγες των σπιτιών θυμίζει θέρετρο των Άλπεων. Περιβάλλεται από τις κορυφές Λουπάτα, Νεράιδα με την εκπληκτική θέα και Μαρόσα, απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα των χωριών της Μεσοχώρας, τη λίμνη του Μέγδοβα στην Καρδίτσα και το θεσσαλικό κάμπο.