Μάλτα
Μάλτα: όλη η Μεσόγειος σε ένα νησί
Προϊστορικοί ογκόλιθοι, μεσαιωνικά κάστρα, αναγεννησιακά αγάλματα, ωραίες ακτές, έντονο τοπικό χρώμα κι ένα από τα ομορφότερα λιμάνια της Μεσογείου φέρνουν κάθε καλοκαίρι σε αυτήν τη μικροσκοπική χώρα, της οποίας η γοητεία είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της ( 316 τ.χλμ. όλα κι όλα ), χιλιάδες τουρίστες. Στην καρδιά της Μεσογείου, κι ένα από τα επτά νησιά συμπλέγματος ( κατοικούνται μόνο η Μάλτα, το Γκότσο και το Κομίνο ), αποτελεί σπάνιο σταυροδρόμι πολιτισμών και μετράει περισσότερα από 7.000 χρόνια Ιστορίας. Σε αυτά τα νησιά αναπτύχθηκε σημαντικός προϊστορικός πολιτισμός πριν από τον ερχομό των Φοινίκων, οι οποίοι ονόμασαν το κυριότερο από αυτά Malat ( Ασφαλές Λιμάνι ). Υπήρξαν επί αιώνες έδρα του τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών κι εν συνεχεία τμήμα της βρετανικής αυτοκρατορίας. Και βέβαια όλες αυτές οι επιρροές είναι ορατές όπου κι αν κοιτάξετε – από τις μεσαιωνικές πόλεις ( με χαρακτηριστικότερη την πανέμορφη παλιά πρωτεύουσα Mdina ) μέχρι τα παλιά Mini Cooper και τα άλλα αγγλικά αυτοκίνητα που θα βρείτε παντού στο νησί.
Η πρωτεύουσα Βαλέτα, η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που χτίστηκε κατόπιν σχεδίου ( το 16ο αιώνα ), παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις πιο όμορφες και αριστοκρατικές πόλεις και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αφιερώστε μερικές ώρες για να περιπλανηθείτε στα δρομάκια της, να θαυμάσετε τα όμορφα κτίρια και να απολαύσετε την εκπληκτική θέα από τους κήπους Upper Barrakka. Απολαύσετε την ηρεμία και την ομορφιά τους, δροσιστείτε στις πολλές κρήνες και ακούστε το μεσημέρι τα κανόνια, τα οποία θα σας υπενθυμίσουν το στρατιωτικό παρελθόν της χώρας. Για το βράδυ, τώρα, επιλέξτε ένα από τα πολλά wine bars με τα εκπληκτικά τοπικά κρασιά. Στη νοτιοανατολική πλευρά του Μεγάλου Λιμανιού βρίσκονται οι χερσόνησοι Vittoriosia και Senglea με τα κάστρα τους, τη συναρπαστική περιοχή των Τριών Πόλεων ( Vittoriosa, Senglea και Cospicua ), το Μέγαρο του Ιεροεξεταστή, το Ναυτικό Μουσείο και το φρούριο Ricasoli, στο οποίο έχουν γυριστεί αρκετά χολιγουντιανά blockbusters ( όπως η «Τροία» και ο «Μονομάχος» ). Το μικρό παρατηρητήριο στο άκρο της χερσονήσου Senglea είναι δημοφιλές αξιοθέατο λόγω της υπέροχης θέας του. Το προάστιο Paolo ( σε απόσταση 2 χλμ. νοτιοδυτικά της Cospicua ) αξίζει μια επίσκεψη λόγω των σημαντικών αρχαιολογικών του χώρων: οι ναοί Tarxien και η υπόγεια νεκρόπολη Hal Saflienti Hypogeum που ανακαλύφθηκε το 1902 ( καλό είναι να κάνετε κράτηση προτού καν φτάσετε στη Μάλτα ). Στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού περιλαμβάνονται επίσης οι ναοί Ggantija ( στο Γκότσο ) και Hagar Quim ( στο χωριό Qrendi ).
Η Μάλτα κατοικείται από το 5200 π.Χ. περίπου. Ένας σημαντικός προϊστορικός νεολιθικός πολιτισμός, χαρακτηριζόμενος από μεγαλιθικά, κτίσματα υπήρξε στα νησιά. Τα πρώτα κτίσματα χρονολογούνται από το 3500 π.Χ. και προηγούνται των πυραμίδων της Γκίζας κατά χίλια χρόνια. Ο ναός του Άγκαρ Κιμ, ο οποίος χρονολογείται μεταξύ 3500 και 2500 π.Χ., βρίσκεται σε ένα λόφο στο νότιο άκρο του νησιού της Μάλτας. Κοντά στο Άγκαρ Κιμ βρίσκεται ακόμη ένας σημαντικός ναός, το Μνάιντρα. Ο λαός ή κοινότητα που έκτισε αυτά τα οικοδομήματα πιθανολογείται ότι ήταν Ελληνικά Φύλα. Οι Έλληνες αποίκισαν τα νησιά γύρω στο 1000 π.Χ. και τα χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο από το οποίο έκαναν εξερευνήσεις στη θάλασσα και διεξήγαγαν εμπόριο στη Μεσόγειο.[εκκρεμεί παραπομπή] Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εδραιωμένη κυριαρχία στο νησί και έδωσαν κατά πάσα πιθανότητα το όνομα σε αυτό, αφού την ονόμαζαν Μελίτα (Μάλτα), το οποίο συνδέεται με την λέξη «μέλι» (αυτό είναι η επίσημη εκδοχή της Μάλτας σήμερα). Πιθανολογείται ότι και οι Φοίνικες εμφανίστηκαν στα πλαίσια των εμπορικών τους εξορμήσεων.
Χρήσιμες πληροφορίες
Χώρα
Μάλτα
Ταξιδιωτικά Έγγραφα
Έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα για τους πολίτες της Ε.Ε.
Γλώσσα
Μαλτέζικα-Αγγλικά
Νόμισμα
Ευρώ
Έκταση (km2)
316 km2
Γενικές Πληροφορίες
Η Μάλτα είναι ένα αρχιπέλαγος στην κεντρική Μεσόγειο, 93 χλμ. νότια της Σικελίας. Μόνο τα τρία μεγαλύτερα νησιά Μάλτα, Γκόζο και Κομίνο κατοικούνται. Τα μικρότερα νησιά, όπως η Φίλφλα, το Κομινότο και τα Νησιά του Αγίου Παύλου δεν κατοικούνται. Διάφοροι κόλποι κατά μήκος της ακτογραμμής αποτελούν καλά σημεία για λιμάνια. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από χαμηλούς λόφους με σκαλωτά χωράφια. Το ψηλότερο σημείο είναι στο Τα’ Ντμέιρεκ στο νησί της Μάλτας στα 253 μέτρα, κοντά στην πόλη Ντίνγκλι. Παρόλο που υπάρχουν κάποια μικρά ποταμάκια κατά τις περιόδους ψηλών βροχοπτώσεων, δεν υπάρχουν μόνιμα ποτάμια ή λίμνες στη Μάλτα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια σκόρπια ρυάκια που έχουν φρέσκο νερό ολόχρονα. Τρεχούμενο νερό στο Γκόζο υπάρχει στην κοιλάδα Λουνιάτα. Το Κανάλι της Μάλτας στα βόρεια χωρίζει τη Μάλτα από το νησί της Σικελίας, το μεγαλύτερο ιταλικό και μεσογειακό νησί. Αντίθετα από ό,τι πιστεύεται, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης δεν βρίσκεται στη Μάλτα, αλλά στο ελληνικό νησί της Γαύδου.
Η Μάλτα, επίσημα η Δημοκρατία της Μάλτας, είναι ένα μικρό και πυκνοκατοικημένο νησιωτικό κράτος που αποτελείται από ένα αρχιπέλαγος επτά νησιών στο μέσο της Μεσογείου. Η Μάλτα βρίσκεται ακριβώς νότια της Σικελίας, ανατολικά της Τυνησίας και βόρεια της Λιβύης. Οι επίσημες γλώσσες της χώρας είναι τα μαλτέζικα και τα αγγλικά. Ο ρωμαιοκαθολικισμός είναι η πιο διαδεδομένη θρησκεία. Τα νησιά που αποτελούν τη Μάλτα είχαν διάφορους κατακτητές στο πέρασμα των αιώνων. Η Μάλτα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 και είναι η μικρότερη χώρα της Ένωσης τόσο σε πληθυσμό (429.344 κάτοικοι σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2014[1]) όσο και σε έκταση (316 τ.χλμ.).