logo
This is Photoshop's version of Lorem Ipsum. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat
Latest Posts
+387648592568
[email protected]
Ακολουθήστε μας:
24310 73137
Top
 

Πράγα

Πράγα

Απολαύστε τις διακοπές σας στην παραμυθένια πρωτεύουσα της Τσεχίας την Πράγα και γνωρίστε την ιστορία και τα αξιοθέατα της ΧΡΥΣΗΣ ΠΟΛΗΣ!

Το ιδιαίτερο μείγμα μπαρόκ και γοτθικής αρχιτεκτονικής, η καλοδιατηρημένη Παλιά Πόλη στις όχθες του Μολδάβα, η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά ( Κάφκα, Μούχα, Σμέτανα ), τα jazz clubs, το μαύρο θέατρο και η αύρα εποχής που αποπνέει ( από τις αντικερί μέχρι τα κουλτουριάρικα cafes όπου σύχναζαν οι διανοούμενοι των αρχών του προηγούμενου αιώνα ) τοποθετούν την Πράγα ανάμεσα στις πιο ατμοσφαιρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το ιστορικό κέντρο, το οποίο θα μονοπωλήσει τις βόλτες σας ( ιδιαίτερα αν την επισκεφθείτε για weekend ) περπατιέται εύκολα και σχεδόν σε κάθε γωνιά θα βρείτε κι έναν καλό λόγο για να κοντοσταθείτε: ένα άγαλμα, ένας μπαρόκ τρούλος, μια γοτθική αψίδα, μια περίτεχνη πρόσοψη κτιρίου… Το Αστρονομικό Ρολόι Οrloj, η γέφυρα του Καρόλου, το κάστρο και η γειτονιά του Κάφκα είναι τα πιο τουριστικά αξιοθέατα, ενώ οι παραστάσεις και οι συναυλίες κλασικής μουσικής, οι βραδιές τζαζ και οι μπιραρίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας της Πράγας.

Η οδός Parizska, που ξεκινάει από την πλατεία της Παλιάς Πόλης και καταλήγει στο ποτάμι, είναι ο πιο λαμπερός δρόμος του κέντρου τόσο χάρη στην αρχιτεκτονική της όσο και γιατί εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένα τα επώνυμα καταστήματα. Για μια πιο ήσυχη βόλτα προτείνονται η Εβραϊκή Γειτονιά, βόρεια της Παλιάς Πόλης, με μοντέρνα μπαράκια και μπουτίκ. Έξω από το ιστορικό κέντρο οι αρ νουβό γειτονιές και τα ίδια μεταξύ τους κομουνιστικά κτίρια διηγούνται μια άλλη πλευρά από την Ιστορία της πόλης. Πανοραμική βίστα προσφέρει ο πύργος της τηλεόρασης Zizkov. Τέλος, το Ανοιξιάτικο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ της Πράγας, στο οποίο συμμετέχουν συμφωνικές ορχήστρες, μουσικά σύνολα και σολίστες από όλο τον κόσμο, είναι μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για όλη τη χώρα.

Η Πράγα (τσέχικα: Praha), είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα (Vltava), στην κεντρική Βοημία, έχει 1,2 εκατομμύριο κατοίκους. Αποκαλείται επίσης «η χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων». Από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Χρήσιμες πληροφορίες

Χώρα
Τσεχία
Ταξιδιωτικά Έγγραφα
Έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα για τους πολίτες τηε Ε.Ε.
Γλώσσα
Τσέχικα
Νόμισμα
Τσέχικη Κορώνα (CZK)
Μέγεθος (km2)
359.96 km2

Γενικές Πληροφορίες

Η ευρύτερη περιοχή της Πράγας κατοικείται από την Παλαιολιθική Εποχή. Γύρω στο 200 π.Χ., Κέλτες εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή προς τα νότια ονόματι Ζάβιστ, αλλά αργότερα εκδιώχθηκαν ή αφομοιώθηκαν από γερμανικά φύλα. Από τον 4ο αιώνα κι έπειτα, η περιοχή βρισκόταν υπό την εξουσία των Σλάβων, αν και για μια περίοδο υποτάχτηκαν στους Αβάρους.
Σύμφωνα με το θρύλο, η Πράγα ιδρύθηκε από την Πριγκίπισσα Λιμπούσε και το σύζυγό της, Πρέμυσλ, ιδρυτή της ομώνυμης δυναστείας. Τον αρχικό πυρήνα της πόλης αποτελούσε ένα κάστρο σε ένα λόφο στη δεξιά όχθη του Μολδάβα, γνωστό ως Βίσεχραντ, που σημαίνει «υψηλό, ανώτερο κάστρο». Σύντομα, η πόλη έγινε η έδρα των Βασιλέων της Βοημίας, κάποιοι εκ των οποίων κυβέρνησαν αργότερα ως αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς και σημαντικότατο εμπορικό κέντρο, το οποίο προσέλκυε εμπόρους από όλη την Ευρώπη. H πόλη έγινε επισκοπάτο το 973.

Ο βασιλιάς Βλαδισλάβος Β’ έχτισε το 1170 την πρώτη γέφυρα πάνω από το Μολδάβα, τη Γέφυρα της Ιουδήθ, αν και κατέρρευσε το 1342. Στα θεμέλιά της χτίστηκε αργότερα η Γέφυρα του Καρόλου. Το 1257, υπό τη βασιλεία του Ότακαρ Β’, δημιουργήθηκε η Μάλα Στράνα, συνοικία των Γερμανών, που είχαν το δικαίωμα απονομής δικαιοσύνης, σύμφωνα με τη νομοθεσία του Μαγδεβούργου. Η νέα συνοικία ήταν στην απέναντι όχθη από το Στάρε Μιέστο, την Παλαιά Πόλη.

Η πόλη άνθισε το 14ο αιώνα, κατά τη βασιλεία του Καρόλου του 4ου, ο οποίος διέταξε την κατασκευή του Νόβε Μιέστο, της Νέας Πόλης, δίπλα στην Παλαιά. Επίσης ανεγέρθηκε η Γέφυρα του Καρόλου, η οποία και συνέδεε τη νέα περιοχή με τη Μάλα Στράνα. Μνημεία της εποχής αυτής είναι και ο Καθεδρικός του Αγίου Βίτου μέσα στο κάστρο Χράντσανι, ο παλαιότερος γοτθικός καθεδρικός ναός στην κεντρική Ευρώπη, καθώς και το Πανεπιστήμιο Καρόλου, το παλαιότερο πανεπιστήμιο στην κεντρική Ευρώπη. Κατά τη βασιλεία του Βεντσεσλάβου Δ΄, ο Γιαν Χους, θεολόγος και λέκτορας Πανεπιστημίου, διεξήγαγε τις ομιλίες του στην Πράγα, κηρύσσοντας τις ιδέες του για τη μεταρρύθμιση της εκκλησίας. Έχοντας γίνει επικίνδυνος για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους, ο Χους κάηκε στην πυρά το 1415.

Στους επόμενους δύο αιώνες, η Πράγα καθιερώθηκε ως εμπορικό κέντρο στην καρδιά της Ευρώπης. Το 1526, το Βασίλειο της Βοημίας παραχωρήθηκε στους Αψβούργους. Ευημερία γνώρισε η πόλη όσο ήταν στο θρόνο ο Αυτοκράτορας Ροδόλφος Β΄, εκλεγμένος βασιλιάς της Βοημίας το 1576. Ζούσε στο Κάστρο, όπου συγκέντρωνε στην αυλή του πλήθος από αστρολόγους, μάγους και άλλες παράξενες φυσιογνωμίες.